Serial Prison Break

totul :: FILME :: FILME

In jos

Serial Prison Break

Mesaj  Admin la data de Sam Noi 10, 2012 5:41 am

Prison Break este un film serial american produs și difuzat pentru prima dată de televiziunea FOX, pe data de 29 august 2005. Acțiunea serialului se axează pe narativul unui om încarcerat și condamnat la moarte pentru o crimă pe care nu a comis-o și a fratelui acestuia, care elaborează un plan complex pentru a-l salva de la pedeapsa capitală.
Creat de Paul Scheuring, Prison Break este produs de compania Adelstein-Parouse Productions, în asociere cu Original Television și studiourile 20th Century Fox Television. Actualii producători executivi ai serialului sunt Paul Scheuring, Matt Olmstead, Dawn Parouse, Marty Adelstein, Neal Moritz și Brett Ratner.[1] Coloana sonoră a fost compusă de Ramin Djawadi și a fost nominalizată la ediția din 2006 a Premiilor Emmy.[2]
Deși Prison Break a fost conceput inițial doar în două serii, popularitatea de care s-a bucurat în rândul telespectatorilor a determinat televiziunea FOX să comande o a treia serie,[3] pe care a început să o difuzeze din data de 17 septembrie 2007. Cea de-a patra serie (și ultima[4]) a debutat în SUA la data de 1 septembrie 2008.[5] Episoadele „The Old Ball and Chain” și „Free” au reprezentat punctul de pornire al filmului pentru televiziune „Prison Break: The Final Break” ce cuprinde evenimentele petrecute după sfărșitul ultimului episod al serialului. Acesta va fi lansat și pe suport DVD și Blu-ray.[6]Unicitatea Prison Break stă în construcția serializată a producției, în modul în care este gândită și structurată acțiunea, fiecare episod aducând un plus de suspans și tensiune, o similitudine din acest punct de vedere putând fi găsită și în cazul unor seriale ca Lost sau 24. La acestea se adaugă locul filmării, puține fiind serialele tv care au fost filmate într-o închisoare propriu-zisă.[7]
Succesul de care s-a bucurat serialul încă de la lansare a readus interesul asupra producțiilor care au ca și punct de plecare închisoarea și dramele petrecute în jurul ei.[8]Prima serie este compusă din 22 de episoade. Lincoln Burrows este acuzat de uciderea lui Terrence Steadman, fratele vicepreședintei Statelor Unite ale Americii. Procurorii aduc dovezi solide care nu lasă nici o urmă de îndoială asupra identității făptașului, iar Lincoln este condamnat la moarte și este mutat în închisoarea Fox River, unde își așteaptă execuția. Fratele său, Michael Scofield, este convins de nevinovăția lui Lincoln și decide să-l salveze, concepând un plan ingenios de evadare. Pentru a pătrunde în închisoare, simulează jefuirea unei bănci. Ajuns în Fox River, Michael intră într-o cursă contra timpului în care trebuie să depășească numeroasele obstacole care stau în calea planului său. Protagoniștii sunt ajutați de avocata Veronica Donovan, care încearcă să facă lumină în cazul lui Lincoln și să descopere persoanele care se află în spatele conspirației. Eforturile ei sunt zădărnicite de acțiunile unor agenți sub acoperire care aparțin unei organizații numită Compania.
Seria a doua este alcătuită din 22 de episoade și debutează cu urmărirea parcursului fugarilor, la opt ore de la evadarea din Fox River. În scenă își fac apariția personaje noi, cum ar fi agentul federal Alexander Mahone, însărcinat cu localizarea și capturarea evadaților. Creatorul serialului, Paul Scheuring, descrie cea de-a doua serie ca fiind „Evadatul la puterea a opta”, comparând-o cu cea de-a doua parte din Marea Evadare,[9] un film plasat în vremea celui de-al doilea Război Mondial, în care un grup de prizonieri din rândul aliaților reușesc să evadeze din lagărele naziste. Acțiunea îi poartă pe telespectatori în diferite locații din Statele Unite, pe măsură ce fiecare fugar încearcă să-și atingă obiectivele personale, cu autoritățile mereu pe urmele lor. Intriga din prima serie legată de conspirația politică din jurul cazului Burrows se dezvoltă, iar Compania își urmărește în continuare obiectivul de eliminare a lui Lincoln și a tuturor celor care ar putea constitui o amenințare la adresa organizației. Deși sfârșitul seriei încheie în mare parte povestea conspirației,[10] ultimul episod lasă să se înțeleagă că planurile pe care Compania le are cu Michael Scofield sunt mult mai complexe.
Conform lui Paul Scheuring, motivul seriei trei este „mântuirea”.[11] Acțiunea continuă din punctul în care a fost lăsată la finalul celei de-a doua serii, când majoritatea personajelor principale au ajuns în Panama. Intriga seriei va fi „la fel de diferită precum a fost cea a seriei II de cea a seriei I”.[1] În vreme ce Lincoln este achitat de toate capetele de acuzare, fratele său este închis în Penitenciarul Federal Sona și acuzat de omucidere. Compania îi monitorizează acțiunile lui Michael, care descoperă că a fost încarcerat pentru a concepe un plan de evadare pentru un alt deținut, numit James Whistler.[1] Acesta este ajutat de Sucre, care se angajează la închisoare. Lincoln se confruntă cu detectivul Companiei, Gretchen Morgan (Jodi Lyn O'Keefe), iar când încearcă să-i salveze pe Sara și pe LJ, Morgan pretinde că a ucis-o pe Sara, trimițându-i acestuia un cap într-o cutie pentru a-l avertiza. La finalul seriei, cei doi reușesc să evadeze împreună cu Mahone, lăsând în urmă câțiva complici. Identitatea lui Sucre este descoperită de către un gardian și acesta este încarcerat la Sona. LJ este schimbat pentru Whistler, iar Michael dorește să se răzbune pe Gretchen pentru moartea Sarei.
Seria a patra începe cu prezentarea planului pe care Michael dorește să-l pună în aplicare pentru a răzbuna moartea Sarei. Ulterior, acesta află că Gretchen nu a ucis-o și că Whistler colaborează în secret cu Mahone pentru a desființa Compania. Aceștia vor să găsească un dispozitiv numit „Scylla”, căutat în trecut de Guvernul Statelor Unite și de tatăl fraților, pentru a-l folosi împotriva Companiei. După ce Michael și Lincoln sunt condamnați din nou, agentul Don Self (Michael Rapaport) le propune o înțelegere: să-i înmâneze Scylla și vor primi la schimb protecție. Pentru a obține dispozitivul, cei doi fac echipă cu Bellick, Mahone, Sucre și Sara. Christina, mama lui Michael, ii spune acestuia că Lincoln nu este fratele lui. Aceasta îi acuză apoi pe cei doi de uciderea fiului Primului Ministru al Indiei pentru a determina începerea unui război între India și China, dorind să vândă astfel celor două țări tehnologia Scylla. Michael reușește să obțină dispozitivul, dar Lincoln este capturat de oamenii din securitatea Christinei, iar Sara este luată prizonieră de General. Michael o eliberează pe femeie și apoi aceștia îl ajută pe Lincoln să scape, provocând o explozie în zona unde acesta se afla închis. Cei trei obțin ajutorul lui Paul Kellerman (fost agent secret) și al prietenilor săi pentru a aduce Scylla la UN. Toată lumea este exonerată, cu excepția lui T-Bag care este reîncarcerat la Fox River și a lui Krantz, care este condamnat la scaunul electric. Finalul serialului prezintă un salt de patru an al evenimentelor. Echipa se întâlnește pentru a comemora moartea lui Michael prezentată în filmul pentru televiziune „Prison Break: The Final Break”, în care acesta se sacrifică pentru a facilita evadarea Sarei din închisoare.Până în prezent, distribuția Prison Break din fiecare serie a cuprins în medie zece personaje cu roluri majore, la care s-au adăugat unele cu apariții episodice. Personajele care au apărut constant pe parcursul primei serii au fost cele ale unor deținuți din Închisoarea Fox River și ale unor rezidenți ai orașului Chicago. Cea de-a doua serie are în mare parte aceeași distribuție a seriei inițiale, la care se alătură un personaj principal nou, în persoana unui agent FBI care urmărește capturarea evadaților. A treia serie, a cărei acțiune are loc în Panama, introduce patru personaje principale noi, dintre care două sunt cele ale unor deținuți din Penitenciarului Sona. Majoritatea schimbărilor în distribuție au fost datorate morții personajelor. Creatorul serialului, Paul Scheuring, justifică dispariția lor, spunând că acest lucru va face publicul „să se teamă pentru viața fiecărui personaj în parte”.
Protagoniștii serialului sunt doi frați: Lincoln Burrows și Michael Scofield. Lincoln (interpretat de Dominic Purcell) este un infractor de rând, condamnat la moarte pe nedrept pentru uciderea fratelui vicepreședintei Statelor Unite. Michael Scofield (interpretat de actorul Wentworth Miller) este un inginer constructor cu specializare în ingineria structurală. Convins de nevinovăția fratelui său, Michael elaborează un plan complex de evadare și decide să-l salveze pe Lincoln, chiar dacă trebuie să-și pună propria viață în joc. Pe parcursul derulării evenimentelor e de remarcat grija reciprocă pe care și-o poartă cei doi frați. Acestea sunt singurele personaje care au apărut până acum în fiecare episod al serialului.
Cei mai proeminenți deținuți cu care intră în contact Michael în închisoarea Fox River sunt Fernando Sucre (interpretat de Amaury Nolasco) și Theodore „T-Bag” Bagwell (interpretat de Robert Knepper). Sucre este colegul de celulă al lui Michael, cu care dezvoltă o relație de prietenie și devine până la urmă unul din principalii aliați ai celor doi frați. Personajul are valențe comice iar povestea acestuia se concentrează în jurul dorinței de fi alături de logodnica sa. Pe de celalaltă parte, T-Bag reprezintă unul din cele mai bine conturate personaje negative ale serialului. Crud și lipsit de milă, după ce descoperă intențiile lui Michael apelează la șantaj și se alătură grupului care plănuiește evadarea.
Un alt deținut de marcă este John Abruzzi (interpretat de Peter Stormare). Autoritatea pe care o posedă în rândul celorlalți pușcăriași se datorează statutului său de fost lider al mafiei din Chicago. Deși reticent la început, Abruzzi i se alătură lui Michael Scofield și se angajează să pregătească un avion necesar deplasării după evadare, în schimbul informației deținute de Michael cu privire la locația în care se află Otto Fibonacci, singurul martor ocular al crimelor care au dus la condamnarea sa. Personajul apare constant în primele 12 episoade ale serialului și are apariții episodice în cea de-a doua parte a primei serii și în primele episoade ale celui de-a doua serii. În rândul celor care plănuiesc evadarea intră și liderul deținuților de culoare, Benjamin Miles „C-Note” Franklin (interpretat de Rockmond Dunbar). C-Note este văzut în prima serie ca unul dintre adversarii lui Michael, dar personajul este unul mult mai ușor de plăcut decât T-Bag.
Alți trei deținuți se alătură grupului care plănuiește evadarea: David „Tweener” Apolskis (interpretat de Lane Garrison), Charles „Haywire” Patoshik (interpretat de Silas Weir Mitchell) și Charles Westmoreland (interpretat de Muse Watson), despre care Michael crede că este celebrul hoț D. B. Cooper.
În interiorul penitenciarului condus de directorul Henry Pope (interpretat de Stacy Keach), Michael trebuie să îi facă față și șefului gardienilor, comandantului Brad Bellick (interpretat de Wade Williams), care este în permanență cu ochii pe el, gata oricând să-i facă viața cât mai grea. Un alt membru al personalului închisorii este doctorița Sara Tancredi, personaj interpretat de Sarah Wayne Callies. Rolul acesteia în desfășurarea acțiunii crește pe măsură ce atracția dintre ea și Michael devine din ce în ce mai puternică.
Avocata Veronica Donovan (interpretată de Robin Tunney) este prietena din copilărie a celor doi frați și acceptă să se uite peste cazul lui Lincoln la insistențele lui Michael. Odată cu începerea investigațiilor devine unul din personajele principale ale primei serii, dar în cea de-a doua serie, rolul său este unul minor.
L.J. Burrows (interpretat de Marshall Allman) este fiul lui Lincoln Burrows. Puternic afectat de condamnare, L.J. este forțat să ducă o viață de fugar datorită persoanelor care vor moartea tatălui său.
Personajul Terrence Steadman (interpretat de John Billingsley și Jeff Perry) stă în centrul conspirației, fiind cel care se presupune că a fost ucis de Lincoln Burrows. Sora sa este Caroline Reynolds (Patricia Wettig), vicepreședinta Statelor Unite, ambițiile acesteia fiind îndreptate spre obținerea funcției supreme în stat.
În serviciul vicepreședintei Statelor Unite se află Paul Kellerman (interpretat de Paul Adelstein), membru al Serviciilor Secrete și totodată om al Companiei, care are în atribuții rezolvarea oricăror probleme care ar putea apărea în cazul execuției lui Burrows. Poziția acestuia față de cei doi frați evoluează de la cea de urmăritor la cea de aliat.
În seria doi apare un alt personaj principal - agentul FBI Alexander Mahone (interpretat de William Fichtner) - care este însărcinat cu localizarea și capturarea evadaților. Personajul este conturat pe întreaga durată a celei de-a doua serie. Prin acțiunile pe care le întreprinde, Mahone dovedește o inteligență comparabilă cu cea a lui Michael.
Seria trei aduce alte patru personaje principale noi: Lechero (un lord al drogurilor din Panama, încarcerat în Penitenciarul Sona și interpretat de Robert Wisdom), James Whistler (un deținut interpretat de Chris Vance), Sofia Lugo (logodnica lui Whistler, interpretată de Danay Garcia) și Gretchen Morgan (o agentă a Companiei interpretată de Jodi Lyn O'Keefe).
În seria patru este introdus ca personaj principal Don Self (Michael Rapaport), un agent special al Agenției Naționale de Apărare ce face echipă cu Michael, Lincoln, Mahone, Sucre, Bellick și Sara pentru a desființa Compania.

Admin
Admin

Mesaje : 33
Data de înscriere : 28/06/2011

Vezi profilul utilizatorului http://totul.hitforum.ro

Sus In jos

Sus


totul :: FILME :: FILME

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum